SZARLOTKA BABUNI 馃ェ

Przepraszam Ci臋 babciu, ale namiesza艂em w sk艂adzie… 馃き Tw贸j przepis w mojej FIT wersji 馃ェ

SZARLOTKA BABUNI, pozamiata艂em… wszystko z talerza! 馃槄

Nale偶y zabra膰 ze spi偶arni:
Sp贸d
– 200 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
– 100 g m膮ki ry偶owej
– 3 ca艂e jaja z kurnika
– 80 g oleju kokosowego
– 40 g mas艂a orzechowego
– 40 g ksylitolu
– 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
G贸ra
– 1 kg jab艂ek szara reneta
– 50 g ksylitolu
– 艂y偶eczka cynamonu

Przygotowanie:
1) Sp贸d. Wszystkie sk艂adniki nale偶y zmiesza膰. Nast臋pnie wyrabiamy ciasto do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto nale偶y podzieli膰, 1/3 odstawiamy do lod贸wki, pozosta艂膮 cz臋艣膰 wa艂kujemy i wyk艂adamy ni膮 form臋 do tarty.
2) G贸ra. Jab艂ka obieramy i kroimy w kostk臋. Wraz z ksylitolem i cynamonem dusimy w garnku na wolnym ogniu, oko艂o 15 minut a偶 zmi臋kn膮. Zawarto艣膰 wyk艂adamy na sp贸d. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta (1/3) wa艂kujemy i wycinamy z niej paski, kt贸re uk艂adamy na jab艂kach. Ca艂o艣膰 wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni na 40 min. Gotowe ciasto studzimy. Powierzchnie posypujemy startym ksylitolem. Ciasta nie dzielimy na porcj臋, jest zbyt pyszne 偶eby to robi膰… jemy sami!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

X